Çocuklarda Bilişsel Davranışçı Terapi

Çocuklar için kullanılan Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT); çocuk,ergen ve ebeveyn de bir kısım becerileri ve baş etme strajelerini öğretmeyi hedefleyen yapılandırılmış bir terapi çeşitidir. Bilişsel Davranışçı Terapi, düşünce, duygu, davranış bilişlerinin arasında ki ilişkiye; otomatik düşüncelerin duygu ve davranışlar üzerinde nasıl etki yarattığına odaklanan bir terapi ekolüdür. Birçok etkinlikler ve çalışmalarla baş etme stratejileri üzerinde çalışmayı hedefler. Özellikle küçük yaştaki çocuklarla yürütülen uygulamalarda kullanılan davranışçı yöntemler ile ilgili bilgiler verilir. Dış ortamda kullanılması önerilir.

Çocuğun yaşadığı zorluk alanı ve bu zorluğun tanı şiddeti göz önünde alınarak bilişsel davranışçı terapiye ek olarak bazı durumlarda ilaç tedavisinden de yararlanılmaktadır.

Çocukla yürütülen bu süreçte bilişsel davranışçı terapi uygulamalarıyla birlikte aile desteği oldukça kıymetlidir. Aile tutum ve davranışlarındaki değişim, çocuklarda gözlenen olumsuz davranışların değişiminde oldukça önemlidir. Yalnızca çocuk ile değil ebeveynlerle de beceriler çalışılması, problem çözme becerilerinin geliştirilmesi terapi sürecinin bir parçası haline gelmektedir.