Borderline Kişilik Yapılarında İntihar
Borderline kişilerde bütün ve kararlı bir benlik algısı yoktur. Kişiler bazı durumlarda kendilerini çok iyi ve güvenli hissederken diğer zamanlarda kendilerini değersiz ve güvensiz görebilir. Borderline kişilerin çevrelerine bakış açıları da aynı bu şekilde yoğun düşünce değişiklikleri içermektedir.
Kişinin kendi hür iradesiyle hayatına son vermesine intihar denmektedir. İntihar eden ya da intihar girişiminde bulunan kişilerde bu davranışın temel nedenleri arasında çoğu zaman kişide yoğun strese sebep olan bir yaşam olayının olduğu görülmektedir. Fakat intihar davranışı ya da intihar girişimleri her zaman stresli olaylar sonrasında gerçekleşmez. İntihar davranışı insanların kişilik yapılarına göre farklılık gösterebilir. Narsistik, şizoid ve borderline olmak üzere üç tane kişilik yapısı vardır. Bu kişilik tipleri arasında da en çok intihar girişiminde bulunan kişilik tipi borderlinedır. Borderline kişilikler ve intihar konuları üzerine yapılan araştırmalar borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin yarısından fazlasının hayatları boyunca en az bir kez intihar girişiminde bulunduklarını gösteriyor. Borderline kişilerin intihar nedenleri genellikle iç dünyalarındaki sorunlardan çok sahip oldukları kişilerarası ilişkilerle ilgilidir. Yine borderline kişilerde intihar davranışının nedenleri arasında başkalarını cezalandırma ve suçlu hissettirme isteği yer almaktadır. Borderline kişilik tipine sahip bireylerin intihar girişimlerinden önce bazı hazırlıklar yaptığı bile görülmektedir. Çünkü borderline kişiler için intiharın kendisi değil intihar girişimi sonrası çevresindeki kişilerden ne kadar ilgi topladığı önemlidir. Bu nedenle borderline kişilik tipindeki insanların aslında yaşamlarına son vermek istemediklerini söyleyebiliriz. İnsanların ilgisine oldukça ihtiyaç duyan bu borderline kişilik yapısındaki bireyler normal şartlarda aldıkları ilgiden memnun değildirler. Bu nedenle yakın çevresinin ilgisini kesin olarak kendisine çekecek bir yöntem olarak intihara başvurur. Borderline kişiler intihar girişimlerinde genellikle fazla ilaç almak gibi tedavisi mümkün yolları tercih ederler. Bununla birlikte bu kişiler intihar edeceklerini mutlaka çevresindeki herhangi bir kişiye haber verirler. Borderline kişilik yapısındaki bireylerde intihar düşünceleri ve girişimleri fazla olsa dahi sonucu çoğu zaman can kaybıyla bitmez.
Not: Bu içerik yalnızca bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır ve terapi sürecinin yerini kesinlikle tutmaz. Psikolojik durumunuzu yönetme süreciniz yorucu ve zor geçiyor ise lütfen profesyonel yardım almayı hedefleyin.
Yazar: Nihan Hacıoğlu, Stajyer Psikolog
Düzenleyen: Kevser Baysal, Uzman Klinik Psikolog